Bra att veta om MC-hjälmar

Bra att veta MC-hjälm

Viktigaste skyddet för en motorcykelförare är hjälmen. Men vad vet du om din MC-hjälm och hur bra skyddar den egentligen? Här har vi samlat lite info om MC-hjälmar och vad som är bra att kontrollera och tänka på när du ska köpa ny hjälm.

Bra att veta om MC-Hjälmar

Byt ut en gammal hjälm

Många kör sin gamla hjälm alldeles för länge. Hjälmar utsätts för väder och vind, blir sprödare och får med tiden lösare passform vilket ger sämre skydd. Hjälmskal i kompositmaterial håller längre än plast, men har hjälmen tappats eller varit med om en olycka ska den alltid ersättas.

Köp alltid en ny hjälm

Ska du köpa din första hjälm, eller ska du byta ut din gamla, se då till att hjälmen du köper är ny i kartong. Begagnade eller använda hjälmar kan vara tappade/skadade även om de ser fräscha ut och det går inte alltid att se skador med blotta ögat.

Välj en godkänd MC-hjälm

I Sverige måste man enligt lag bära skyddshjälm när man kör MC eller moped. En godkänd hjälm ska vara E-märkt och därmed typgodkänd som skyddshjälm enligt ECE2205. Både förare och passagerare ska ha godkänd hjälm och bryter man mot detta riskerar man böter. Läs mer här

Hjälm i kolfiber eller plast?

Dyrare hjälmar är ofta tillverkade i kompositmaterial, glasfiber, kolfiber eller en mix av olika fibermaterial (TCT). Fördelar är att de blir lättare och att skalet inte åldras på samma sätt som en plasthjälm. Plasthjälmarna blir billigare i inköp, men behöver normalt bytas ut lite oftare.

Välj rätt färg på hjälmen

En ljus MC-hjälm syns bättre i trafiken. Bästa färgvalet är ofta en vit hjälm då hjälmen syns tydligt och det är lätt för övriga medtrafikanter att se vart visiret är riktat. Även speciella refekterande dekaler kan vara bra att sätta på hjälmen.

Hitta rätt motorcykelhjälm

Hjälmen som skyddar bäst är integralhjälmen. För vissa användningsområden så kan andra var bättre. Crosshjälmar är lättare och kan användas med goggles. En öppningsbar integralhjälm passar dig som ofta behöver ta av och på hjälmen eller för att bättre kunna kommunicera. För maximal frihetskänsla välj en öppen hjälm. Läs mer här

Ta hand om din hjälm

Var rädd om din hjälm och sköt den enligt tillverkarens rekommendationer. När den inte används ska den förvaras i sin påse. Förvara eller häng hjälmen säkert så du inte riskerar att tappa den. En tappad hjälm kan behöva bytas.

 

Läs mer om hjälmar i våra guider och info här

products in this guide