Storleksguide för MC-hjälmar

Storleksguide, köp rätt storlek på din MC-hjälm

Mät omkretsen på ditt huvud med ett måttband ovanför ögonbrynen enligt bilden. Måttet du får fram använder du för att välja hjälmstorlek. Har du smalt huvud välj en större hjälm för att undvika tryck på pannan (se bild nedan).

Måttet kan variera lite mellan olika modeller av MC-hjälmar men finns utskrivet efter varje storlek.

Hur vet man att storleken är rätt?

En hjälm ska kännas aningen trång vid köpet. Om hjälmen är mycket bekväm och skön direkt vid första testet är risken att den ganska snart kommer vara för stor! Den ska dock inte göra ont eller trycka på någon specifik punkt på huvudet.

Kontrollera att hjälmen passar formen på ditt huvud

Hjälmen ska sitta åt på hela huvudet och inte bara på vissa punkter. Att en hjälm är trång är inte samma sak som att den är för liten. Huvuden med samma omkrets kan behöva olika storlekar på hjälmen. Ett ovalt huvud behöver ofta en större storlek än en person med ett "kortare" runt huvud.

Storleksguide, köp rätt storlek på din MC-hjälm

Det är viktigare säkerhetsmässigt att en godkänd mc-hjälm har rätt storlek än vilket material den är gjord av!

När du fått hem och provar MC-hjälmen kan du utföra följande tre test

Samtliga test ska utföras med hjälmens spänne fastspänt, så som du skulle ha om du använde hjälmen. Alla rörelser av hjälmen ska även få huden på kinder och huvudet att röra sig.

Hjälmen kommer sitta extra hårt under den första tiden man använder den, för att sedan forma sig något efter huvudet. Precis som ett par nya skor.

Hjälmen ska dock inte sitta så hårt så man får ont av den eller att det blir obekvämt.

MC-hjälm storlekstest nr 11. När du tagit på dig hjälmen och dragit åt spännet ska du skaka huvudet från sida till sida.
Om hjälmen då rör sig på huvudet (glappar) är den för stor. När du utför detta test ska innerfodret på hjälmen och kindkuddarna ha direktkontakt med huden.

- När du vrider/skakar huvudet så ska huden röra sig tillsammans med hjälmen.

 

 

 

 MC-hjälm storlekstest nr 22. Sätt ena handen bakom huvudet (hjälmen) och tryck framåt, försök samtidigt få in ditt lillfinger mellan pannan och innerskalet (fodret) på hjälmen.

- Kan du få in lillfingret mellan pannan och hjälmen är hjälmen för stor.

 

 

MC-hjälm storlekstest nr 33. För att prova om hjälmen sitter fast tillräckligt bra - Sätt ena handen på hjälmens hakparti och tryck det uppåt (hakspännet ska vara åtdraget), om hjälmen "lossnar" från huvudet nu är den för stor.

Sätt nu handen på nedre delen av hjälmens baksida och tryck uppåt, "lossnar" hjälmen nu är den också för stor.

 

 


Nu när du kollat att hjälmen sitter ordentligt är det bara att ut och köra!

Läs mer om hjälmar i våra guider och info här