Vilken mc-hjälm passar dig?

Köp rätt MC-hjälm

Hjälmen är det absolut viktigaste skyddet för alla hojåkare. Att hitta rätt hjälm gör inte bara körningen roligare utan även säkrare. Du ska välja en hjälm som sitter rätt och som passar din körning.

Vilken hjälm ska du köpa?

Välj rätt typ av hjälm

Vad ska man ha för MC hjälm? Hur du använder din motorcykel är en av de mesta avgörande faktorerna när du ska välja hjälm. Att du gillar hur hjälmen ser ut är också viktigt och sen även när under året hjälmen ska användas. Kör du långa turer är vikten på hjälmen avgörande, men även balansen. En hjälm med bra balans upplevs som lättare. Kör du med passagerare, eller stannar du och pratar ofta är en hjälm som kan öppnas ett bra val.

Vanliga hjälmtyper:

Den vanligaste och säkraste hjälmen är integralhjälmen. Tack vare att den omsluter huvudet helt skyddar denna hjälm bäst och är den vi rekommenderar för de flesta förare. Känns den instängd finns även en öppningsbar variant som är ett bra val om man har glasögon eller ofta gör kortare stopp. Länk till integralhjälmar

En variant på den öppningsbara är adventurehjälmen som är en kombination av integral- och crosshjälm. Denna hjälm har plockat fördelarna från flera hjälmtyper och passar dig som även vill kunna köra lite off road. Länk till Adventurehjälmar

 

Öppna hjälmar är populära i de fall där man inte kör så fort. custom, retro, scooter och moped är vanliga fordon som gärna kör med öppen hjälm för frihetskänslan. Den öppna hjälmen har ofta ett internt solvisir och kan även kombineras med ett yttre visir. Länk till öppna hjälmar

 

Crosshjälmen är en vidareutveckling av integralhjälmen där man anpassat den för off roadkörning. Hjälmen är lättare och byggd för att passa de snabba vändningarna som blir på en crossbana. Öppningen och synfältet är större både i höjd- och sidled Den används ofta med goggles och skärmen på hjälmen skyddar mot lera och grus. Länk till Crosshjälmar

Hjälmmaterial

När man pratar om hjälmars material är det yttre skalet man syftar på. Det absolut vanligaste är plast, men hjälmar finns även i glas-, kolfiber, och kompositmaterial som är blandningar av olika fibermaterial. Alla material har för- och nackdelar när det kommer till pris och hållbarhet.

De enklare och lite billigare hjälmarna är ofta plasthjälmar. Plastmaterial som utsätts för UV-ljus, väder och vind blir med tiden sprödare. Plasthjälmar behöver därför bytas lite oftare.

Glas- och kolfiberhjälmar är lättare och har längre livslängd. Tillverkningen är dock svårare och mer kostsam vilket gör dessa hjälmar dyrare.

Komposithjälmar (TCT) har ett skal uppbyggt i lager av olika fibermaterial och de skalen har fördelen att de deformeras likt karossen på en bil vid en kollision och absorberar kraften istället för att studsa eller spricka.

Oavsett material på hjälmen så ska den alltid ersättas med ny om den varit med om en olycka.

Visir, inredning och spänne

Visir skyddar ögonen mot grus, solljus och vind. Godkända hjälmar säljs alltid med klart transparent visir. Som tillbehör kan man köpa tonade och färgade visir, men dessa är inte att rekommendera vid mörkerkörning då de släpper igenom mindre ljus. En bra lösning är i dessa fall en hjälm med uppfällbart internt visir som komplement till ett klart visir.

För att motverka imma kan man ofta montera en Pinlock-lins på insidan av visiret. Pinlock är ett marknadsledande skydd mot imma. En packning på linsen skapar en luftspalt mellan visir och lins som minskar uppkomsten av imma. Denna lösning passar bra i fuktigt väder samt för körning under vår och höst. Läs mer om Pinlock här

 

Till vinterhjälmar finns visir med dubbelglas, samt eluppvärmda vintervisir som fungerar som defrostern i rutan på en bil. Elvisiren kopplas till batteriet på fordonet och är ett bra val för snöskoter eller ATV vintertid.

Att kunna köpa en ny inredning till hjälmen är ett bra tillbehör som får hjälmen att kännas och sitta som en ny hjälm. Vissa inredningar har även en funktion kallad ’Emergency Exit’ som gör att man kan plocka ur delar av inredningen utan att ta av hjälmen efter en olycka.

En viktig detalj säkerhetsmässigt är spännet på hjälmen. Vanligaste typerna är snabbspänne (micrometric) eller dubbel D-ringspänne. Snabbspännet är snabbt och smidigt, men dubbel D som används på racehjälmar och många crosshjälmar där säkerhetskraven är högre.

 

Läs mer om hjälmar i våra guider och info här

products in this guide